Of je de film nu bekijkt onder de slogan eigen films eerst of je gepassioneerd bent door misdaadthrillers, alleen al voor de schitterende acteerprestaties van onze Vlaamse top moet je deze film bekijken. Acteur Blerim Destani, Nazim Tahir op de set, won op het internationaal filmfestival van Durrës zelfs de prijs van beste acteur voor zijn acteerprestaties.

RegieJan Verheyen
ScriptCarl Joos & Erik Van Looy
HoofdrollenKoen De Bouw, Werner De Smedt & Hilde De Baerdemaeker
GenreThriller
Duur110 minuten
Uitgebracht9 december 2009
Voorloper / VervolgDe Zaak Alzheimer / Double-Face

De moord op de vader van Nazim Tahir door leden van de Gaba-clan start een netwerk van onderzoeken bij de federale politie en bij het concurrerende Interpol. Noch voordat de politie op tijd kan ingrijpen, worden de regels van de Kanun, oude erecode die nog steeds door de Albanese maffia wordt gerespecteerd, gevolgd. Nazim redt de eer van zijn vader door bloedwraak te nemen op de moordenaar, maar hierbij begaat hij een grote vergissing. Commissaris Vincke en Verstuyft proberen de moord op te lossen, maar onderweg moeten ze nog het verlies van een vrouwelijke collega verwerken. Meer tegen het einde van het verhaal wordt de kijker nog geconfronteerd met de corruptie aan de top van de Belgische samenleving.

De Vlaamse films zijn terug aan een ferme opmars bezig waarbij we deze politiethriller zeker tot een van de beste mogen aanzien. Spijtig genoeg beleef je in deze film geen enkel ogenblik een moment van bewondering, omdat alle Vlaamse films dit niveau reeds hebben bereikt. De acteurs spelen hun rol voortreffelijk en met veel overtuiging. Geen enkel personage komt over als een typetje. De actie en vastberadenheid van commissaris Vincke worden gecombineerd met het vleugje humor van Freddy Verstuyft. Verdriet, verraad, wraak en ambitie het komt allemaal aan bod. Tijdens de film switcht de regisseur regelmatig tussen beelden uit Antwerpen en Albanië wat zorgt voor een actiever geheel. De spanning wordt mede opgebouwd doordat het verhaal zeer realistisch oogt en de gebeurtenissen zich bijna allemaal in Antwerpen afspelen wat resulteert in een benauwd en angstig gevoel.

De twee uur durende film verveelt absoluut niet, maar de echte spanning die je in een thriller verwacht, zit er niet in. Gelukkig heb je geen enkel moment het idee een flauwe en voorspellende Hollywood-film te zien.

Voor de lezers van het boek “Dossier K.” omvat de film niet alle elementen die voorkomen in de speciaal uitgebrachte filmeditie van het boek. Niet enkel is het boek veel uitgebreider, maar de verhalen verschillen ook een beetje. Desondanks weet deze film mij zeer zeker te overtuigen.

Deze film en het boek kun je bestellen op bol.com