John Marsden is een Australisch schrijver. En hij is bekend geworden omwille van zijn fenomenale Tomorrow-serie.

Morgen toen de oorlog begon

AUTEURJohn Marsden
VERTAALD DOORMolly van Gelder
TITELMorgen toen de oorlog begon
OORSPRONKELIJKE TITELTomorrow, when the war began
UITGEVERIJ1999 J.H. Gottmer / H.J.W. Becht BV
AANTAL PAGINA’S336 pagina’s

Het is een zeer goed boek. Het is pas het eerste deel van een serie. Deel 2 is: “Het holst van de nacht” en deel 3 is: “Een kille dageraad”. Er zijn nog verschillende andere delen die hier op volgen. Maar die worden niet vermeld in het boek. Alle andere delen die volgen op het eerste boek kun je gerust apart lezen zonder het eerste deel te hebben gelezen. Er wordt voldoende uitleg gegeven door de personages.

Dit boek geeft een realistisch beeld over een nieuwe wereldoorlog. Hoe tieners moeten overleven in de wilde natuur en hoe ze zich tegen de bezetters verzetten.
Het verhaal speelt zich af in Australië en alle plaatsen worden goed beschreven. De auteur beschrijft zeer goed de ruimte waarin de personages leven. Zo is het gemakkelijk om je in te leven in het verhaal dat beschreven staat. Dit beschouw ik als een pluspunt voor dit boek. Bij andere boeken wordt dit niet altijd goed omschreven zodat je een onduidelijk beeld krijgt van het milieu en de wereld waarin de personages leven.
Dit verhaal geeft ook een beeld hoe mensen de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, met schrik en angst voor de toekomst.

Uit dit boek heb ik dan ook iets meer geleerd over oorlogen, waarin ik zeker geïnteresseerd ben.
Dit verhaal geeft ook een idee hoe jongeren leven in Australië, zowel op het platteland als in de stad. Hoewel over het leven in de stad weinig wordt verteld, wordt er toch een vergelijking gemaakt.
Ik zou dit boek zeker als aanrader aan iemand vertellen! Een boek dat je gelezen moet hebben.

Een andere kant van de vrijheid

AUTEURJohn Marsden
VERTAALD DOORMolly van Gelder
TITELEen andere kant van de vrijheid
OORSPRONKELIJKE TITELThe Other Side of Dawn
UITGEVERIJJ.H. Gottmer / H.J.W. Becht BV
ISBN-NUMMER90 257 3546 0
AANTAL PAGINA’S384 pagina’s

Dit is het 7de en laatste boek in de oorlogsserie van John Marsden en ik vind het ook het beste boek. Deze serie is zo spannend geschreven dat je de 7 boeken gelezen hebt vooraleer je het goed beseft. Een beter fictief oorlogsboek heb ik nog nooit gelezen. Een positief punt in dit boek dat zeker vermeld moet worden is de extra informatie. Achteraan in het boek staat de epiloog, een verantwoording van de schrijver met verklarende woordenlijst, informatie over de schrijver en de andere delen van de serie met korte inhoud. Wat zeker handig is!

In deze boeken wordt er prachtig beschreven hoe een groep van vrienden, die al een hele tijd in oorlogstijd leven, acties ondernemen, betere vrienden worden, grenzen verleggen, … Vooral in het laatste boek wordt het verleggen van hun grenzen op een geweldige manier beschreven. Bij het lezen van deze boeken krijgt de lezer een zeer goed beeld van de hoofdpersonages zowel over het innerlijke als uiterlijke. Over deze serie heb ik bijna niets dan goeds te vertellen, maar zoals in de meeste boeken zit er wel al eens een saaier stukje bij.

Een fantastische reeks fictieboeken over de Derde Wereldoorlog en als u deze reeks niet schitterend vindt, dan zal u ver moeten zoeken naar nog betere boeken.

Dit boek kun je bestellen op bol.com