Burgerlijk ingenieurs staan al elk jaar in de top 3 van best betaalde diploma’s, samen met de studenten geneeskunde. Ook voor burgerlijk ingenieurs geldt dat de vraag van de bedrijven groter is dan het aanbod van het aantal jonge studenten dat afstudeert. Hierdoor kunnen de meeste beginnende ingenieurs wel kiezen tussen meerdere vacatures voordat ze effectief aan hun loopbaan beginnen. Het startloon ligt meestal echter wel vast. Hierdoor is onderhandeling meestal uitgesloten.

Startloon burgerlijk ingenieur

Een burgerlijk ingenieur verdient met zijn eerste job gemiddeld €2800 bruto, wat €400 meer is als een afgestudeerd industrieel ingenieur. Meestal krijg je ook nog eens waardevolle extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering en soms ook een firmawagen. Een burgerlijk ingenieur die start bij de overheid kan rekenen op een hoger startsalaris (rond de 3750 euro bruto). Bij de NMBS-groep krijgen studenten burgerlijk ingenieur ongeveer €3750 bruto per maand als starter. Na 5 jaar zit je dan aan zo’n 4200 euro.

Ingenieurs dit naast hun technische kennis en denkvermogen ook nog over de zogenaamde soft skills beschikken, gaan een gouden toekomst tegemoet. Bedrijven zijn hiernaast vooral op zoek naar werknemers met leiderschap, hands-on-mentaliteit, praktisch denken en projectvaardigheden.

Wil je als startende student resoluut gaan voor het hoogste startsalaris, moet je absoluut kiezen voor de chemiesector. Heb je de ambitie om te werken in het buitenland, dan staat de baggersector bekend als een goede betaler, maar een harde werkgever (veel werkuren in combinatie met werken in het buitenland).

Bruto startsalarisPrivéFederale overheid (NA21)Vlaamse overheid (A121)
2011  € 3.319 
2016 € 2.800 € 3.638 
2020 € 3.200 € 3.754 € 3.812
2023€ 4.313€ 4.380

Tekort aan ingenieurs

Door een nijpend tekort aan ingenieurs zoeken bedrijven zelfs studenten en ervaren ingenieurs over de landsgrenzen heen. Doordat dit tekort de eerstvolgende jaren nog niet zal weggewerkt zijn, zijn bedrijven soms genoodzaakt om hun ingenieurs met specifieke kennis en kunnen beter te betalen dan andere profielen. Sommige ingenieurs maken hier handig gebruik van om een hoger salaris af te dwingen en dit door te dreigen met ontslag of door te jobhoppen.

Salaris na 5 jaar ervaring

Na het eerste jaar stijgt het loon van zowel burgerlijk als industrieel ingenieurs spectaculair. Als ingenieur zijnde met een flexibel rooster (lees: veel uren kloppen) en de kansen grijpen die je aangeworpen krijgt, zie je je salaris al na 5 jaar boven de €3800 stijgen. Afhankelijk van je ambitie en je kunnen zal je salaris na 5 jaar hoge vormen aannemen. Zeker leidinggevende, maar ook meer en meer specifieke kennisfuncties, worden ruim vergoed. Daar staat wel tegenover dat je werkweek vaak 50 of meer uren bevat.

Op de website van Jobat vind je het profiel van een 47-jarige burgerlijk ingenieur die bij de overheid werkt en een netto-maandloon van 3500 euro krijgt uitbetaald.