Fysische waarnemingen

Hydrografie

A. Bronrivieren

De Eau Blanche is een bronrivier van de Viroin die ontspringt op een hoogte van 250 meter te Seloignes, in het uiterste zuiden van de provincie Henegouwen. Via Chimay de belangrijkste stad aan de rivier vloeit zij verder oostwaarts door de Caléstienne die ze door een nauwe vallei nabij Lompret doorbreekt om bij Aublain de Fagne depressie te bereiken. Chimay telt ruim 9500 inwoners. De toeristische trekpleisters van de stad omvatten onder meer de vlindertuin, het kasteel van de prinses van Chimay en de nabijgelegen abdij Onze-Lieve-Vrouw van Scourmont, waar kaas gemaakt wordt en het bekende Belgische speciaalbier Chimay gebrouwen wordt.

De Eau Noire is een andere bronrivier van de Viroin die ontspringt te Cul-des-Sarts in het uiterste zuiden van de provincie Namen op een hoogte van 350 meter. Kort na de bron vormt zij over ongeveer vijf kilometer de grens met Frankrijk vooraleer noordwaarts af te buigen. Even voorbij Couvin, de belangrijkste stad aan de rivier, gaat een deel van de rivier ondergronds door de Grottes de Neptune. De rivier Eau Noire heeft hier een ondergronds traject uitgesleten. De ondergrondse vertakking vloeit te Nismes weer samen met de hoofdstroom.

De meesten dorpen die de rivier doorloopt zijn overwegend bebost naast de traditionele landbouwvelden. Sommige dorpen zoals Nismes beschikken over een bureau voor toeristische informatie, enkele hotels en pensions en een aantal cafés en restaurants. Te Nismes is sinds 2006 ook een toeristisch natuurpark. Verder kun je dit dorp nog bezichtigen d.m.v. een toeristisch treintje of d.m.v. de vele wandelroutes.

B. Viroin

De Viroin is een zijrivier van de Maas die ontstaat uit de samenvloeiing van het Eau Blanche en het Eau Noire te Nismes op een hoogte van 150 meter. Bij Treignes overschrijdt ze de Franse grens om na een laatste meander (een lus in de loop van een natuurlijke waterloop) uit te monden in de Maas bij Vireux-Molhain op een hoogte van 110 meter.

De rivier hebben wij bestudeerd in het dorp Vierves-sur-Viroin (aangeduid met een blauwe stip op de kaart van België). Het is een deelgemeente van de Belgische gemeente Viroinval gelegen in het dal van de Viroin. Vierves-sur-Viroin ligt in de provincie Namen. Het dorp is opgenomen in de lijst van de mooiste plaatsjes in Wallonië (Les Plus Beaux Villages de Wallonie). In dit dorp bevindt zich ook het Centre Marie-Victorin waar we verbleven.

Het eerste dorp dat langs de Viroin ligt is Dourbes. De heuvel (la Montagne aux Buis) die we hebben beklommen waarop het grote kruis stond ligt in Dourbes. Verder vind je hier ook nog het Centre de Physique du Globe. Toerisme en recreatie zijn de belangrijkste activiteiten van dit dorp.

Het volgende gezellige dorpje met een oude dorpskern dat je tegenkomt is Olloy-Sur-Viroin.

Daarna kom je in Treignes. Hier heb je de mogelijkheid om vier verschillende musea te bezoeken waaronder het museum van de stoomtrein en het ecomuseum van de Viroinstreek. In Treignes bevindt er zich ook een opgegraven Gallo-Romeinse villa.

En als laatste dorp kun je Molhain bezichtigen waarover geen informatie te vinden was. Hierna vloeit de Viroin in de Maas.

Natuurlijk moet je ook eens door het natuurpark Viroin-Hermeton wandelen. Dit natuur- en recreatiegebied in Wallonië is 20.000 ha groot en ligt in de provincie Namen tussen Couvin en de Franse grens. Het omvat ongeveer vierhonderd kleine kloven, kalkheuvels en een bijzondere vegetatie met veel wilde orchideeën.

C. Lithologie en geologie

Deze streek bestaat uit drie verschillende soorten gesteenten. Kalk-, zand- en leisteen komen hier frequent voor.

Ten noorden van de Viroin vind je de Ardennen. Een dichtbebost gebied met enkele weiden. Een arme bodem en zandsteen als voornaamste gesteente kenmerken dit gebied.

Ten zuiden van de Viroin tref je de Calestienne. Deze streek is een 130 kilometer lange smalle strook in Waals-België. Ze bestaat uit kalksteenrotsen die gevormd zijn in het Devoon en die loopt van Trélon net over de Franse grens in het westen tot Aywaille in de provincie Luik in het oosten. Ze vormt de overgang tussen de lagergelegen Fagne-Famenne en de Ardennen. Hier vind je ook het natuurpark Viroin-Hermeton. De vierhonderd kleine kloven, kalkheuvels en een bijzondere vegetatie met veel wilde orchideeën kenmerken deze streek.

D. Opnamepunten

Het opnamepunt ligt op ongeveer 30 meter van de brug in Vierves-sur-Viroin. We bevonden ons op de linkeroever. De datum van de opname was 10 september 2010 om 10 uur.

De rivier is 19,70 m breed, heeft een gemiddelde diepte van 0,26 m en heeft een gemiddelde snelheid van 1,0256 m/sec wat resulteert in een debiet van 5,35 m³/sec

De oever is proper en het zonlicht bereikt de rivier en omgeving gemakkelijk. Je vindt zowel stenen als grind als zand in de rivier. De temperatuur van de lucht was 16,9 °C, die van het water was 15,2 °C.

Het water is niet troebel, maar doorzichtig en heeft geen speciale geur. Er drijft ook geen (natuurlijk) afval op het wateroppervlak. De geleidbaarheid bedroeg 195 µS/cm.

Aan de oevers tref je grassen en enkele bomen (elzen).

2.    Chemisch onderzoek

             I.        Zuurtegraad

De zuurtegraad werd bepaald met een pH-meter en bedroeg 6,81.

            II.        Totale hardheid

De complextitratie werd niet uitgevoerd in het laboratorium.

           III.        Opgeloste zuurstof

De zuurstofconcentratie bedroeg 9,29 mg/l wat een verzadiging van 96% geeft. Normaal heb je een zuurstofconcentratie van 9,72 mg/l. De gebruikte gegevens zijn: 2,6 ml Na2S2O3 en een flesje met een inhoud van 279,8 ml.

3.    Bronnen

Volgende websites heb ik gebruikt als bron:

  • http://fr.wikipedia.org/wiki/Viroin
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vierves-sur-Viroin
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eau_Blanche
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eau_Noire
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurpark_Viroin-Hermeton
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cal%C3%A9stienne
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Treignes
  • http://www.dourbes.com