In onze maatschappij is Facebook al goed ingeburgerd, enkel de gebruikersregels moeten dit nog doen. De roep om een standaard omtrent etiquetteregels voor Facebook wordt steeds luider.
Eén van de redenen waarom we etiquetteregels moeten invoeren op internet, is omdat mensen vaak hun goede manieren vergeten op het net. Dit komt mede omdat er bij normale communicatie ook visuele interactie plaatsvindt. Tijdens discussies op fora of Facebook vergeten we daardoor de menselijke factor, de emotionele impact van onze woorden.
6 etiquettetips voor Facebookgebruikers
Nu over naar enkele simpele tips voor goede manieren op sociale netwerksites.
- Voeg enkel vrienden of kennissen toe die je echt kent en hebt ontmoet. Volgens onderzoek kun je maar een degelijke en goede relatie onderhouden met maximum 150 personen.
- Denk erover na wat een wall-post kan aanrichten. Denk aan de andere persoon zijn privacy en stuur bij twijfel een privébericht.
- Maak geen fake of tweede profiel aan. Dit is trouwens ook niet toegelaten volgens de officiële regels van Facebook.
- Deel je relatiestatus enkel na een gemeenschappelijke beslissing.
- Alle informatie die je online gooit, is “eigendom” van Facebook. Als je in je achterhoofd houdt dat alle info op je profielpagina morgen op de voorpagina van de krant kan staan, kun achteraf nooit spijt krijgen.
- Maak (online) niemand zwart. Alle info kan later tegen jou gebruikt worden.
Extra tip: Wacht telkens 10 seconden na het schrijven van je post of reactie. Zo vermijd je emotionele berichten waar dat je later berouw van hebt.
Wie kan er mijn profiel bekijken?
Facebook is een openbare website die iedereen kan bezoeken en waar iedereen zich kan laten registreren. Denk erom dat iedereen daardoor je profiel kan bekijken (ook jou baas dus) wanneer je je privacyinstellingen slecht of niet instelt.
“Zorg ervoor dat je profiel enkel toegankelijk is voor vrienden.”
Wist je dat het ook mogelijk is om in te stellen wie jou profiel kan vinden in de zoekmachines en via de functie ‘vrienden toevoegen/zoeken’. Kijk maar eens bij de privacyinstellingen.
Ontvrienden, doe jij het?
Defriending is een topic dat de laatste maanden erg hot is op internet. De voor- en nadelen worden kwistig besproken. Veel mensen beperken hun vriendenlijst tot een bepaald aantal (bv. 100 tot 150 personen), hierdoor vermijd je dat je je privéleven deelt met de halve wereld.
Een goede manier om te bepalen wie je toelaat tot je vriendenlijst is te zien wie je zou aanspreken op straat.
Benieuwd naar het vervolg? Neem een kijkje bij deel 2!