Een begrafenis is uiteraard nooit een fijne gebeurtenis. Het maakt niet uit of het een vage bekende was of dat er een geliefde is overleden. Er moet altijd rekening worden gehouden met de etiquette op een begrafenis. Er zijn bepaalde etiquetteregels en gebruiken tijdens een uitvaart, waar mensen zich aan moeten houden, je kunt niet zomaar je gang gaan en doen wat jij wilt. Zo zijn er bijvoorbeeld regels over de kleding, het gedrag en over de condoleances.

Het kan uiteraard voorkomen dat de persoon die overleden is al bepaalde wensen heeft vastgelegd voor zijn of haar uitvaart. Er zijn bijvoorbeeld mensen die absoluut niet willen dat er zwart wordt gedragen op hun uitvaart. In deze gevallen dient men zich uiteraard aan te passen aan deze wensen. Maar hieronder zullen de algemene gedragingen en regels volgen die over het algemeen gebruikelijk zijn op een begrafenis.

Condoleren bij een begrafenis

Bij een traditionele begrafenis is het gebruikelijk dat de gasten zich in een rij opstellen en de nabestaanden condoleren. Mocht het zo zijn dat de nabestaanden van te voren uitdrukkelijk gezegd hebben dat ze dit niet willen, aangezien het wat te pijnlijk is, dan kan er worden aangevoeld wanneer het juiste moment is om te condoleren. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij zelf tot de nabestaanden hoort en het beste voor jezelf is om van te voren duidelijk te maken wat je wensen zijn over het condoleren. Zo maak je een moeilijke dag toch ietsjes draaglijker.

Welke kleding kies je voor een begrafenis?

Als er geen specifieke wensen geuit zijn over de kleding die gedragen moet worden tijdens de uitvaart dan is het altijd een veilig idee om zwart te dragen. Als je een rouwkaart hebt ontvangen met een uitnodiging voor de begrafenis dan kan het zijn dat de nabestaanden al een wens hebben geuit over de kleding die gedragen wordt. In het geval van geen specificatie dan kun je het beste een donkere kleur kiezen, zoals zwart, grijs of donkerblauw.

Wat doe je beter niet tijdens de uitvaart?

Verder zijn er nog wat andere zaken waar op gelet moet worden tijdens het bijwonen van een begrafenis. Zo is het namelijk niet gebruikelijk dat je een geschenk of een attentie meebrengt voor de nabestaanden. In sommige gevallen wordt er na de uitvaart zelf met alle gasten nog wat gegeten op een locatie of bij de nabestaanden zelf. Het is ook absoluut niet erg als je een traantje moet laten tijdens de uitvaart, doe dit echter bescheiden, waardoor de aandacht niet op jou gevestigd wordt. Als er van te voren helemaal niets bekend is over de wensen en de gedragingen die de nabestaanden verwachten, dan is het beste om te doen wat jij denkt dat gepast is. Je hoeft je namelijk niet ongemakkelijk te voelen. Kijk desnoods onopvallend wat anderen doen en hoe zij zich gedragen.

Wat mag je na het krijgen van het overlijdensbericht zeker niet vergeten?

Vergeet zeker niet na het ontvangen van het overlijdensbericht een kaartje met je medeleven te versturen. Normaal woon je een begrafenis waarvoor je een overlijdensbericht krijgt altijd bij. Mocht je toch verhinderd zijn waardoor je niet bij de begrafenis kan zijn, dan zou je het beste wel zo snel mogelijk een reactie sturen met het bericht dat je niet kan komen.

Bij speciale gebeurtenissen, zoals een huwelijk of overlijden, volg je altijd het beste de strikte etiquetteregels. Ze besparen je ongetwijfeld veel beschaamdheid.