champagne-1322290-639x986Het nieuwe jaar is net begonnen, en dat betekent natuurlijk ook dat de nieuwjaarsrecepties en eindejaar borrels er weer aan komen. Of het nu een receptie met de collega’s is op restaurant of een borrel op kantoor, u wilt zich natuurlijk amuseren én een goede indruk nalaten. Daarom overlopen we hier even de etiquette en ongeschreven regels van de nieuwjaarsreceptie.

 

8 tips om je baas en collega’s te charmeren

 1. Wees aanwezig en op tijd
  Een nieuwjaarsreceptie op kantoor kunt u niet missen, zelfs als u er eigenlijk geen zin in hebt. Heeft u toch afspraken die u niet kan verzetten? Laat dit dan duidelijk en op tijd weten aan de organisatie. Laat daarnaast tijdig weten of u aanwezig zal zijn of niet, en kom op de avond zelf op tijd, niet te vroeg en niet te laat.
 2. Ga netjes gekleed
  Kijk of er een specifieke dresscode op de uitnodiging staat. Is dat niet het geval, dan kiest u best voor dezelfde dresscode die u elke dag op kantoor draagt, eventueel met een extra feestelijke toets. Maar overdrijf niet in uw kledij.
 3. Ga niet alleen in een hoekje zitten
  Praat met uw collega’s en leidinggevenden, en vooral ook met de mensen waar u niet elke dag mee in contact komt. Een nieuwjaarsreceptie is een goed netwerkmoment en het ideale moment om uw collega’s en leidinggevenden beter te leren kennen.
 4. Straal enthousiasme en plezier uit
  Nieuwjaarsrecepties kunnen soms tegenvallen. Zelfs als u zich niet amuseert, is het belangrijk dat u eruit ziet alsof dat wel het geval is. Straal enthousiasme en plezier uit, want een verveeld gezicht zal zeker opgemerkt worden.
 5. Drink niet te veel
  Het spreekt voor zich dat u niet teveel mag drinken op een nieuwjaarsreceptie. Een glaasje of twee kunnen natuurlijk geen kwaad om te toosten op het nieuwe jaar, maar drink met mate. Een fout is snel gemaakt als u een glaasje te veel op heeft.
 6. Niet roddelen of zeuren
  Leer elkaar beter kennen, maar ga niet roddelen of slecht praten over andere mensen. Zeuren over uw baas, de sfeer of andere collega’s is geen goed idee. Het kan de sfeer van de receptie verpesten en het risico bestaat altijd dat zij er later van zullen horen.
 7. Blijf professioneel en beleefd
  Ga geen andere genodigden versieren, behoud een professionele uitstraling en zet uzelf niet voor schut. Praat met collega’s en maak plezier, maar overdrijf niet. Let ook op dat u tijdens de receptie of achteraf via sociale media geen compromitterende of vervelende berichten en foto’s deelt.
 8. Afscheid nemen
  Vertrek niet als eerste en neem afscheid van uw collega’s en leidinggevenden wanneer u weggaat? Vergeet ook de organisator van de receptie niet te bedanken.

Tip: denk op voorhand even na over mogelijke gespreksonderwerpen en conversatiestarters. U spreekt best niet over het werk tijdens de nieuwjaarsreceptie, en ook koetjes en kalfjes zullen al snel uitgeput zijn. Bereid daarom enkele vragen en onderwerpen voor waarover u het kunt hebben met uw collega’s en leidinggevenden. Spreek over uw hobby’s, gemeenschappelijke interesses en andere niet-werk gerelateerde onderwerpen. Zo vermijd u ongemakkelijke stiltes en toont u interesse in uw collega’s. Dit is ook het ideale moment om uw leidinggevenden beter te leren kennen en een goede indruk na te laten.

Als u zelf de nieuwjaarsreceptie organiseert, houd dan ook rekening met bovenstaande regels. Daarnaast komen er nog een paar extra belangrijke punten bij. Ten eerste, nodig iedereen op tijd uit, zodat ze de tijd hebben om hun kalender vrij te maken en te houden. Wees duidelijk op de uitnodiging over waar en wanneer de nieuwjaarsborrel zal plaatsvinden en vermeld liefst ook een dresscode zodat niemand zich underdressed of overdressed voelt. Laat ook duidelijk weten of gasten van buiten het bedrijf welkom zijn of niet, mogen werknemers bijvoorbeeld hun partner en/of kinderen meebrengen? Een goede gastheer mag natuurlijk ook niet enkel met de organisatie bezig zijn. Zorg er dus voor dat alles op voorhand goed geregeld is, zodat u zelf ook aanwezig kan zijn op het feest en van de sfeer genieten. Doe verder ook uw best om even met alle genodigden te spreken en ze te bedanken voor hun komst. Zorg ook dat u tegen het einde van de avond in de buurt van de deur blijft, zodat gasten u nog even kunnen spreken wanneer ze vertrekken. En, het allerbelangrijkste: geniet ervan!