Je kent ze wel, de ideale uitvinding om op een decoratieve manier de tocht buiten te houden. Ja, ik heb het over de tochthond die in vele huishoudens voor warme avonden zorgt. De tochtrol helpt je bij het buiten houden van die koude briesende winterwind. Je hebt ze in alle mogelijke kleuren, vormen en lengtes waardoor kiezen verschrikkelijk moeilijk wordt. Maar dat geeft niet want je hebt thuis zeker een viertal kamers met elk minstens één deur waarvoor je een tochtrol moet vinden.

Soorten tochtrollen

Tochtrollen heb je in alle kleuren, maar één ding is altijd hetzelfde: het ziet eruit als een rol of worst en is meestal ongeveer 90 cm lang. De twee meest voorkomende vormen zijn de klassieke tochtrol en de tochthond (een rol met aan het uiteinde de vorm van een hondenhoofd). Daarnaast kun je ervoor kiezen om natuurlijk zelf je tochtrol te ontwerpen en maken.

Een tochtstopper kun je maken uit alle denkbare stoffen en in alle mogelijke lengtes. Door deze grote diversiteit varieert de prijs hierdoor ook tussen de €10 en €60. Hieronder hebben we enkele voorbeelden van de verschillende soorten tochtrollen opgesomd.

Tochthond

De meest gekende en meest gekochte vorm van de tochtrol. Kinderen zijn er vaak dol op.

Tochtkat

Een andere vorm van de klassieke tochtrol zie je vaak opduiken in de vorm van een kat. Minder bekend en ook moeilijk te vinden in de winkels. Maar gelukkige wel in een online store.

Tochtslang

Misschien wel het meest logische dier om er een tochtrol van te maken. Beschikbaar in verschillende kleurtjes zie je deze wel eens opduiken in de winkels. Zie wel dat hij of zij aan de deuren blijft liggen in plaats dat de kinderen er mee weg zijn.

Dubbele tochtrol

De meest handige vorm van de verschillende soorten is toch wel deze. Deze dubbele tochtrol is ideaal voor deuren die vaak geopende worden.

Bij een doe-het-zelf-zaak kan je zeker terecht voor een exemplaar.

Zelfgemaakte tochtrol

Deze kunnen natuurlijk alle vormen en maten hebben. De kleur en dus stof kun je zelf helemaal kiezen en met een beetje creativiteit en handigheid maak je ook zo’n mooie kikker. Een planning, recept of handleiding om er zelf een te maken vind je hier. Veel plezier!

Bij het bekijken van deze mogelijke voorbeelden van tochtrollen ben je natuurlijk in de verleiding gekomen om zelf een tochthond in huis te halen.

Hoe maak je zelf een tochtrol?

Zelf een tochtrol maken is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor de kinderen. De kinderen kunnen er één maken voor op hun kamer zodat ze niet ziek worden van de tocht in de winter.

Tochthond Kopen

Een tochtrol koop je niet enkel als functioneel voorwerp, maar kan ook een heus decoratiestuk zijn. Kijk maar eens naar deze tochthond van Laura Ashley.

Waarom moet je een tochtrol hebben?

Laten we starten bij het begin. Tocht geeft een koud gevoel waardoor we de verwarming al rap een graad hoger zetten. Als je last hebt van tocht in je huis is het nuttig om alle tochtzones en kieren in kaart te brengen. Voor tocht bij ramen of rolluikkasten kun je vaak strips of isolatie(schuim) aanbrengen. Maar bij een deur is dit natuurlijk niet handig en absoluut niet decoratief.

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat ongeveer 10% van de warmteverliezen te danken zijn aan tocht. Denk hierbij aan de vensters, deuren, rolluikkasten en aan de brievenbus. En eens je last hebt van tocht in je huis, daalt de binnentemperatuur en stijgt de energiefactuur. Investeer liever een paar tientallen euro’s in een kwaliteitsoplossing.

Waar kun je een tochtrol kopen?

Een tochtrol kun je vaak kopen bij Casa of bol.com. Bij de decoratiewinkels vind je ze ook af en toe. Het probleem bij het zoeken naar een geschikte tochtrol is het beperkte aanbod bij de winkels (meestal slechts één soort en met een vaste lengte). Daarnaast komt nog dat deze offline winkels deze tochtrollen slechts beperkte periodes van het jaar in de winkel voorradig zijn.