Daar zit je dan, juist een gloednieuwe printer gekocht, maar je zit met een vraag, iets essentieels. Hoe installeer je dit ding op je computer? Eerst en vooral installeer je best even de software van je printer indien deze is meegeleverd. Daarna zijn er twee opties: printen via rechtstreekse verbinding met je pc of afdrukken via een netwerk.

1. Printen via een rechtstreekse verbinding met je computer

Dit is veruit de eenvoudigste manier. Maar elk voordeel  heeft een nadeel, ook dit. Je computer moet namelijk altijd verbonden zijn met de printer tijdens het afdrukken. Printen vanuit de keuken terwijl de afdrukmachine op zolder staat is dus niet mogelijk (tenzij met een zéér lange kabel, niet echt handig dus). Meestal gebeurt dit over een kabel die je in de usb-poort van je pc steekt.
Je sluit je printer dus rechtstreeks aan op je personal computer met een usb-kabel. Normaal gezien herkent je computer je nieuwe printer direct en kan je aan de slag. Als je in Windows via het menu “start” klikt op “configuratiescherm” en daar verder gaat via “apparaten en printers” (dit kan onder de topic “hardware en geluiden” staan) kun je de standaardinstellingen van je printer aanpassen.
Deze methode is dus ideaal voor vaste computers en/of voor laptopgebruikers die slecht af en toe eens een afdruk nodig hebben.

2. Printer via een netwerk

Voordat je kunt printer via een netwerk, moet je natuurlijk eerst toegang hebben tot een internetnetwerk. Voor de handigheid nemen we gebruik van een thuisnetwerk. Hiervoor heb je een router nodig die compatibel is met je besturingssysteem en die geschikt is voor “printer sharing”. Met behulp van de routersoftware en de beknopte handleiding is het eenvoudig om een thuisnetwerk op te stellen (internetverbinding required). Denk erom : je netwerk kan door iedereen “gezien” worden. Beveilig het dus goed!
Om dus echt over te gaan op het printen via een netwerk moet je eerst één van de twee mogelijkheden kiezen.

A. Via de routersoftware

Deze methode geniet mijn voorkeur, maar ze is wel afhankelijk van je type en merk router. Hiervoor kun je dus best de handleiding volgen die je hebt gekregen. Hiermee kun je vanaf eender waar in je huis printen zolang je verbonden bent met het netwerk.

B. Via Windows

Eerlijk gezegd is het mij nog nooit gelukt om via Windows een thuisnetwerk te installeren. Maar eindeloos proberen kun je via “configuratiescherm” -> “apparaten en printers” of “netwerk”.
Je kunt echter ook printen via een andere computer (dan moet deze pc wel aan staan en reeds verbonden zijn met het netwerk). Dit doe je via volgende url “ConfiguratieschermHardware en geluidenApparaten en printers”. Daar klik je dan op printer toevoegen. Tip: schakel eerst de firewall van de twee computers uit, anders zien ze elkaar misschien niet. Als dit lukt betekent het eigenlijk dat als je nu een file afdrukt je computer eerst een signaal stuurt naar de router, vervolgens naar de hoofdcomputer (die al verbonden was met de printer) en deze reeds verbonden pc stuurt dan een signaal naar de router om vervolgens te eindigen bij de printer. Niet ideaal, maar je kan printen.

PS: Een document printen lukt het snelst als je de toetsencombinatie [Ctrl + P] gebruikt.
PS’: Heb je een iPod Touch, iPad of iPhone en je moet nog een printer aanschaffen, opteer dan misschien voor bepaalde modellen van HP. Hiermee kan je zeker printen via je router, zodat je niet telkens een computer moet aanzetten om dat ene document te printen. Om dit mogelijk te maken moet je printer wel op je router aangesloten zijn en heb je dus een thuisnetwerk nodig. Een extra vereiste is ook dat je de application van HP uit de appstore download.