Heb je echt zo weinig vrije tijd? Of ben je gewoon een luierik en laat je alles tot het laatste moment wachten?

Je hoort de laatste tijd het woord time-management meer en meer vallen. Tijd om mijn kijk op deze zaak eens te beschrijven.

1. Het dilemma televisie

Dacht je nu werkelijk dat het nuttig zou zijn om de hele avond voor de televisie door te brengen? Neen, dat is het niet! Een tv heb je trouwens het overgrote deel van de tijd niet nodig. Misschien enkel voor die goede (gehuurde) vrijdagavond film om even te ontspannen. Verder kun je best je dagelijks soap- of serie-uurtje van je to-do list schrappen. Er bestaat geen grotere tijdverspilling.

Daarnaast kunnen we het bekijken van documentaires dan weer wel als nuttig en interessant?? beschouwen. Het doel is namelijk om iets bij te leren, om op de hoogte gebracht te worden.

Naast het vermijden van ‘het serie kijken’, moet je nog een nieuwe manier van televisie kijken gewoon worden. Als je dan toch eens op (helemaal leeg, futloos) bent, languit in de sofa gaat liggen en de eerste beste detective opzet, kun je maar beter goed voorbereid zijn. De meeste mensen ergeren zich er dood aan, maar daar blijft het dan ook meestal bij. Er gebeurt niets. Men constateert een probleem, maar men onderneemt geen actie. Dus probleem/frustratie blijft bestaan. Protesteren haalt niets uit, dus moeten we zelf met een oplossing komen. En denk je nu: “Waar heeft die het toch over?”, moet je vooral de volgende regels lezen. Frustratie: het teveel aan reclame (tenzij je een marketingspecialist bent en de trucks en het succes van de concurrentie probeert te achterhalen, begrijp ik volkomen je gevoel.) De oplossing is redelijk simpel, besteed die 5 à 10 minuten nuttig. Je moet even oefenen, maar na een tijdje ben je echt een expert in het omzeilen van de serieus dikke reclameblokken. Het is niet zo moeilijk, doe iets wat je snel even tussendoor kan doen. Enkele voorbeelden: stofzuigen van één kamer, je tanden poetsen, opruimen, je mails beantwoorden, je weekplanning opstellen, … (de lijst is zo goed als eindeloos). Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om alle programma’s digitaal op te nemen zodat je deze kunt bekijken op het gewenste tijdstip.  De meeste programma’s kun je trouwens ook terugvinden op het internet zodat je gemakkelijk de interessante topics er uit kunt pikken.
Dit was het, op naar punt twee.

2. Vrijgekomen tijd opvullen

Dus nu heeft de gemiddelde persoon toch al snel één uur vrijgemaakt in zijn avondgebeuren. Die tijd moeten we natuurlijk opvullen.

Tip 1: volg eens een cursus, zoals een (taal)cursus in avondonderwijs, EHBO-opleiding en/of bijscholingen). Kies zelf wanneer en hoeveel keer, maar begin misschien met één avond per week. Je haalt hier ook nog eens dubbel profijt: a) je vergaart meer kennis en/of vaardigheden en b) je leert nieuwe mensen kennen.

Tip 2: Doe eens iets ongewoon. Zoek voor jezelf uit wat je nog nooit hebt gedaan en waarnaar je al zolang uitkeek. Plan het direct in je agenda en je zult tevreden terugkijken naar die gemiste series. Je kan de vrijgekomen tijd ook gebruiken om een oude gewoonte terug op te nemen, zoals sporten, de wekelijkse vriendenbijeenkomst, enzovoort. Onder ‘doe eens iets ongewoon’ kunnen we ook verstaan om iets te doen wat we voorheen nog niet hebben gedaan, iets waar je ongekend terrein meer verkend. Misschien voel je jezelf nu een beetje onwennig, maar je krijgt veel ervaring terug.
Of anders gezegd ‘doorbreek je eigen gewoontes’.

3. To-do list

Een week bestaat uit vele uren en die kun je best zo efficiënt mogelijk invullen. Hiervoor moeten we natuurlijk plannen, maar dat klinkt zo werk-/schoolachtig. Beter is het om een maandelijkse to-do list op te stellen. Zeer eenvoudig, hier komt alles op wat je die maand moet afwerken. Op een vrij moment grijp je dus naar je lijstje en je kiest de taak eruit die je op dat moment het meeste bevalt. Want het probleem met een echte planning is meestal dat je de taak van het moment dus echt niet ziet zitten. En met tegenzin moet we niet door het leven. Laten we eerder in ons achterhoofd houden ‘Be happy’ of ‘Je leeft maar één keer (met een kleine kanttekening dat matigheid ook een deugd is).  Zo kunnen alle problemen dus moeiteloos worden opgelost.
Voor de hardnekkige opdrachten, die al ettelijke maanden op die agenda staan, kun je best de hulp van iemand anders inschakelen. Anders gebeurt het toch nooit. Dus oftewel schakel je een professional die je centen van het weekend opslurpt oftewel nodig je een goede vriend(in) uit die je al even niet gezien hebt en vervul je samen de opdracht. Het ideale ogenblik om terug bij te praten en in ruil beloof je natuurlijk een wederdienst. Soms heb je dan zelfs geluk, als hij dit voorval vergeet onder het motto ‘daar zijn toch vrienden voor’, maar tegenslag bestaat uiteraard ook.

Denk altijd: ‘Time is money’