Beginnen met mountainbiken. Wat heb je nodig? En hoe begin je eraan?

Wat heb je allemaal nodig?

– (Tweedehands)mountainbike
– Sportkledij en wielersbroekje
– Platte sportschoenen
– Helm
– Gereedschapstooltjes die je in elke fietsenwinkel vindt
– …

Hoe beginnen?

Voordat je materiaal aanschaft moet je je zeker eerst verdiepen in de verschillende soorten mountainbikes. Daarna kun je overgaan op het selecteren van de juiste maat, want je moet vooral goed/comfotabel op je fiets zitten. Vraag zeker altijd eerst een testrit voordat je overgaat tot een aankoop.

Als beginner kun je best een tweedehands MTB  kopen. Hiermee kun je wel een tijdje verder. Het is ook handig als je je eigen fietsonderhoud kunt doen, want hiermee bespaar je toch al snel wat geld op enkele jaren. Kies je toch voor een nieuwe fiets (enkel aan te raden als je zeker overtuigt bent om dit meer dan 2 jaar te doen en dan zeker te overwegen), ga dan zeker op zoek naar een goede fietsenwinkel die gespecialiseerd is in mountainbikes. Zij werken met de nodige kennis en zullen je zeker willen helpen (vooral als je even vermeld dat je daar een fiets wilt kopen of hebt gekocht). Op het forum van 9lives.be moet je eens zoeken op mountainbike in het topic “sport”. Daar vind je ook enorm veel informatie.
Voor de aankoop van een fiets beveel ik ten sterkste een A- of B-merk aan, omdat zij werken met stevige frames (de basis van een goede fiets). En verder kun je opwerken qua onderdelen tot je je limietbudget bereikt.

Nu je een fiets hebt, kun je meteen beginnen trainen. Begin eerst met een beetje conditietraining om de fiets wat gewoon te worden. Routes kun je eenvoudig vinden op fietsnet.bemountainbike.be en fietsroute.org. Bouw langzaam op (door langer en sneller te fietsen) totdat je over een goede basisconditie beschikt.

Daarna kan je rustig starten met de technische training. Goede voorbeelden zijn het leren nemen van drempels en evenwichtsoefeningen doen. Een ideaal oefenterrein zijn forten of (stads)parken.
Als alles nog lukt, kun je overgaan naar moeilijkere oefeningen zoals de bunny hop. En blijf vooral je conditie onderhouden

En vind je het nog altijd plezant? Begin dan serieus te trainen door echte parcours af te leggen.
Om een beetje competitie in de sport te brengen kun je meedoen aan mountainbikewedstrijden.
Op het forum van forum.mountainbike.be vind je trouwens altijd interessante threads.

PS: Vergeet ook die helm niet, hij kan jou leven redden!

Op bol.com staan enkele interessante boeken rond voor startende en geavanceeerde mountainbikers.