Als schakelstudent kies je ervoor om na een behaald diploma, een extra schakeljaar in te lassen om zo een (extra) master te behalen. Belangrijk hierbij is dat je enkel kan verdergaan in de richting die je momenteel volgt.

Schakelstudenten industrieel ingenieur

Na het behalen van een professionele bachelor in een technologische richting, kun je kiezen om nog verder te studeren om zo het diploma van industrieel ingenieur te behalen. Hiervoor moet je één schakeljaar succesvol afwerken en mag je nadien beginnen aan een één- (misschien binnenkort twee-) jarige master. Tijdens het schakeljaar werk je vooral een theoretische kennis weg van enkele specifieke vakken. Als professionele bachelor heb je natuurlijk al genoeg praktische kennis.

Enkele mogelijke overgangen:

  • Van bachelor in de elektronica-ICT naar master in de industriële wetenschappen (elektronica-ICT)
  • Van bachelor in de autotechnologie naar master in de industriële wetenschappen (elektromechanica/automotive engineering of energie)
  • Van bachelor in de elektromechanica naar master in de industriële wetenschappen (elektromechanica/automotive engineering of energie)
  • Van bachelor in de ontwerp- en productietechnologie naar master in de industriële wetenschappen (elektromechanica/automotive engineering of energie)

Schakelstudenten burgerlijk ingenieur

Als industrieel ingenieur kun je eenzelfde soort traject volgen om je bij te scholen tot burgerlijk ingenieur. Hiervoor volg je ook een één-jarig schakeljaar en een verkorte master van één jaar.