Je bent vastbesloten. Je wilt architect worden. In Vlaanderen beschik je over drie verschillende mogelijkheden om architect te worden: je kunt een bachelor en vervolgens een masteropleiding volgen aan een van de drie hogescholen die een opleiding tot architect aanbieden. Daarnaast bestaan er ook verschillende opleidingen tot interieurarchitect zowel op bachelor als op masterniveau en zowel aan de hogeschool als aan de universiteit. Het is belangrijk dat je deze opleidingen tot architect nooit mag verwarren met de opleiding tot burgerlijk ingenieur architect. Dit is namelijk de derde mogelijkheid en deze gaan we meteen ook verder bespreken in dit artikel.

Burgerlijk ingenieur architect

Wat maakt de titel van burgerlijk ingenieur architect zo bijzonder? In eerste instantie is het belangrijk om weten dat deze titel enkel aan de universiteit behaald kan worden. In Vlaanderen heb je daartoe de kans aan de universiteiten van Brussel, Gent en Leuven. In tegenstelling tot de andere architectenopleidingen wordt tijdens de opleiding tot burgerlijk ingenieur architect de nadruk gelegd op technische en wetenschappelijke vakken en niet zozeer op het kunstzinnige aspect van het beroep. Bijkomend mogen de afgestudeerden van deze universitaire ingenieur architectenopleidingen de wettelijk beschermde titel van ingenieur gebruiken.

Wat verdient een burgerlijk ingenieur architect?

De opleiding tot burgerlijk ingenieur architect richt zich duidelijk tot mensen die interesse hebben om architect te worden en daarbij vooral de nadruk willen leggen op de bouwkundige en technische aspecten van het beroep en minder affiniteit hebben met het kunstzinnige aspect van dit boeiende beroep. Daarbij geeft het recht om de titel ingenieur te mogen dragen het beroep nog een bijzonder bijkomend cachet. Het valt niet te ontkennen dat dit een zekere aantrekkingskracht kan hebben op kandidaat studenten bij het maken van een studiekeuze.

Een aantrekkelijk loon in economisch onzekere tijden

Hoewel de wereldwijde beurscrash van 2007 al bijna 9 jaar achter de rug is, blijven we leven in een economisch onzeker klimaat. Daarom is het niet onbelangrijk om te bekijken hoeveel het loon van een burgerlijk ingenieur architect bedraagt. Vaak geldt de regel dat wie intellectueel gezien zwaardere studies tot een goed einde brengt daar aan het einde van de rit ook geldelijk voor beloond wordt. In het geval van burgerlijk ingenieur architect kunnen we met zekerheid zeggen dat deze regel zeker doorgetrokken wordt.

In de top 10 van best betaalde diploma’s van 2012 bekleedt dit beroep namelijk een sterke tweede plaats met een bedrag van gemiddeld 2856 euro bruto per maand voor een starter (bij deze studie werden alle burgerlijk ingenieur in één groep gestoken). Afhankelijk van de werkgever kan dit bedrag nog hoger worden. Bedragen van 3200 euro bruto tot 3600 euro bruto zijn geen uitzondering. Deze laatste bedragen dateren van november 2015 en betroffen lonen die uitbetaald werden door overheidsinstellingen.

Hoeveel je verdient als beginnend burgerlijk ingenieur architect hangt dus niet alleen af van je behaalde diploma, maar ook van je werkgever. Sommige starters meldden een loon van 2200 euro bruto. Als burgerlijk ingenieur architect kun je er ook voor kiezen om je te vestigen als zelfstandige in vrij beroep. Wanneer je ervoor kiest om op zelfstandige basis te werken, is je loon afhankelijk van het aantal opdrachten dat je in de wacht sleept. In de praktijk maken relatief weinig burgerlijk ingenieur architecten de keuze om meteen na hun studietijd als zelfstandige te gaan werken. Voor je zelf met een eigen architectenbureau start als burgerlijk ingenieur architect is het immers zaak om eerst voldoende ervaring en naamsbekendheid op te bouwen.

Enkele voorbeelden van salarissen

Volgens de salarisenquête van Vacature, Références en K.U.Leuven bedraagt het startloon zoals eerder vermeld gemiddeld €2800-2900, maar in deze groep zitten ook alle ‘gewone’ burgerlijk ingenieurs. Het is algemeen geweten dat de lonen tijdens de 2 jaar durende stage om de titel architect te verdienen niet al te hoog zijn.

  • 2014: 2849 euro
  • 2012: 2.856 euro
  • 2010: 2.689 euro
  • 2008: 2.566 euro

Via de website van Jobat vinden we ook nog het startloon van een stagiair architect terug. Hij maakt melding van een brutoloon €2125, wat netto ongeveer €1400 geeft. Met hierbij de opmerking dat zijn startersloon aan de hoge kant is. Bij een tweede profiel zien we een startloon van 7.5 tot 10,5 euro bruto per uur tijdens de stageperiode van 2 jaar.

Daarnaast vinden we nog een meer ervaren profiel: een architect-zaakvoerder van 38 jaar met een brutoloon van €3-4,5k. Als zelfstandige kan je u brutoloon in grote maten zelf bepalen, maar toch kiezen vele zaakvoerders ervoor om het meeste geld in hun bedrijf te investeren.

Welk carrière-pad heeft u in gedachten?