Iedereen loopt natuurlijk graag rond met net dat kilootje minder, maar het is niet altijd even gemakkelijk. Eén van de beste beproefde manieren is noch steeds de combinatiemethode.

Met afvallen bedoelen we hier dus het teveel aan vet verbranden en de vetinname in de toekomst verminderen. Hoe pakken we dit het beste aan?

Zoals reeds geschreven gaan we drie manieren tegelijkertijd gebruiken. Vet verbranden kun je doen door veel te bewegen en te sporten. En natuurlijk mag gezonde en gevarieerde voeding niet ontbreken.

Voor de gemakkelijkheid delen we het vermageren even op in drie fasen:

  • Fase 1: Snel de eerste kilo’s verliezen
  • Fase 2: Gewicht onder controle krijgen
  • Fase 3: Gewicht onder controle houden

Fase 1

In deze eerste fase is het belangrijk om snel die eerste kilo’s te verliezen, zodat je direct resultaat ziet van je harde werk. Hierdoor blijf je gemotiveerd en begin je met volle moed aan fase 2.

Voor een optimaal resultaat moet je de drie manieren hier combineren. Volg het stappenplan hieronder.

Zoek je een fitness- of sportclub in jou buurt zodat je na of voor een werkdag hier nog even kunt uitblazen of ontspannen. Probeer ook om niet alleen te sporten, want dat begint te vervelen na een tijd. En als laatste moet je vandaag nog overschakelen op een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Ban de overbodige vetten uit je leven en kies voor groenten en fruit.

Extra tip: drink veel water en slechts uitzonderlijk iets anders. Leer terug genieten van deze extra’s die vroeger standaard in je leven zaten.

Fase 2

Fase 2 breekt aan en dat betekent dat je nog die laatste kilo teveel wilt verliezen. Hiervoor heb je waarschijnlijk een langere tijd nodig als je nodig had voor die kilo in fase 1. Maar niet getreurd, je komt er wel zolang je blijft volharden.

Belangrijk is dat je blijft sporten, minstens twee à drie keer per week, idealiter vier of vijf keer. Maar put jezelf in het begin niet te veel uit en gun je lichaam af en toe een rustpauze (minstens één dag per week). Je moet eerst een basisconditie opbouwen. Dit doe je door bij een lage hartslag lang te sporten, net zoals bij het verbranden van vetten. Vetten verbrand je gemiddeld pas na 30 of 40 minuten trainen.

Vergeet ook niet om gezond en gevarieerd te blijven eten. Als je al deze tips moeiteloos volgt, ben je volop op weg naar een gezonder persoon.

Fase 3

In fase 3 wil je jou ideale gewicht proberen vast te houden. Om dit doel te bereiken moet je regelmatig blijven sporten en zorg je voor een gezond voedingspatroon. Als dit laatste niet helemaal lukt, kun je misschien contact opnemen met een diëtist(e) of voedingsconsulent(e). Zij zullen jou optimaal begeleiden.

In deze laatste en eindeloze fase moet je proberen om terug controle te hebben over je gewicht en lichaam.

Tip: Stel voor jezelf een weekplanning op en vernieuw deze telkens aan de hand van de evoluties in de vorige week. Het is ontzettend belangrijk dat je je lichaam volgt!

Belangrijk!

De dagen dat je niet sport, moet je minstens 30 minuten per dag proberen te bewegen, in intervallen van minimaal 10 minuten. Kies voor de fiets i.p.v. de auto, ook fysieke arbeid mag je meestal inbrengen voor deze 30 mintuten. (zie ook 5 tips om meer te bewegen)