Bewegen is goed voor de gezondheid. Als sporten niet jou ding is of je komt er niet toe om een paar tot drietal keer per week te gaan sporten, moet je even verder leven. Want met deze tips kun je toch aan je dagelijkse dosis beweging komen zonder echt te gaan sporten.

De bedoeling is dus om gedurende de dag en uw dagelijkse activiteiten meer te bewegen zonder last te hebben van sportgeurtjes en okselvijvers. Met alle soorten bewegingen samen opgeteld moet je aan 30 minuten per dag komen in blokken van minstens 10 minuten.

1) Kies het juiste vervoermiddel

De regels zijn vrij simpel. Kies voor de fiets of ga te voet als de afstand kleiner is dan 5 à 10 km. Breng bijvoorbeeld je kinderen met de fiets naar de school om nadien verder te fietsen naar het werk. Misschien kun je onderweg ook nog enkele toffe collega’s oppikken.
Vooral in stedelijk gebied bespaar je meestal tijd als je kiest voor de fiets. Ook parkeerproblemen behoren tot de verleden tijd. Bovendien neemt je conditie ook een hoger niveau aan als je regelmatig beweegt. Een tweede voordeel: na een dagje werken fiets je ook gemakkelijk frustraties van je af. En misschien geeft je werkgever ook nog wel een fietsvergoeding (onder de vorm van een aantal eurocent per gefietste kilometer).
En wie weet vind je het nog plezant ook. Zelf verkies ik om te fietsen in de winter. Lekker avontuurlijk in de sneeuw, er is meestal geen regen en je komt ook niet bezweet op je bestemming.

2) Kies de trap i.p.v. de lift

Regelrecht de eenvoudigste manier om meer te bewegen. En tegelijkertijd ook een tip die je meerdere keren per dag kan uitoefenen.

3) Ga voor een echte middag-walk

In plaats van tijdens de middagpauze doelloos rond te surfen, te telefoneren van op je bureaustoel of een gezellige babbel te houden, kun je al deze activiteiten voor bijvoorbeeld 2 keer per week naar buiten verplaatsen. Wandel eens een toertje rond de blok, ga langs de plaatselijke bakker, …

4) Vul je vrije dagen met klusje en niet met luieren

Onder bewegen verstaan we meestal sporten of wandelen, maar ook fysieke arbeid d.m.v. klussen in huis is beweging. Denk maar aan werken in de tuin of de vloer schrobben.

5) Opteer voor het openbaar vervoer

Deze tip is ideaal voor mensen die elke dag hetzelfde traject afleggen en waar openbaar vervoer beschikbaar is.
Enerzijds omdat je zelf niet gestrest geraakt door het verkeer en je geraakt niet gefrustreerd door de files of medeweggebruikers. En anderzijds bespaar je ook tijd. Niet zozeer omdat de rit minder lang duurt, maar omdat je gedurende de rit iets anders kan doen.