Sushi is een typisch Japans gerecht dat bij ons steeds populairder wordt. Hoewel wij het vaak als fastfood beschouwen, is het een echte kunstvorm in Japan. Daar komen ook een aantal regels bij kijken, vooral wanneer je sushi gaat eten in een echt sushi restaurant.

sushi-boot

 

Sushi eten, is dat niet met die vervelende stokjes?

Laten we beginnen bij het begin: je bent niet verplicht om sushi te eten met stokjes. De enige soort sushi die je best wel met stokjes eet is sashimi, maar maki en nigiri mag je gerust met je handen eten. In goede sushi-restaurants zal je bovendien een “oshibori” krijgen. Deze warme, vochtige handdoek gebruik je om je handen voor en tijdens de maaltijd proper te maken.

Gebruik je toch stokjes, let er dan voor op dat je ze nooit plat op tafel legt maar wel op de speciale houder met de puntjes tegen elkaar. Als je sushi van een gedeeld bord eet, bedien jezelf dan met de platte kant van de stokjes, en gebruik daarna de smalle kant om te eten. Soms wrijft men stokjes tegen elkaar om splinters te verwijderen, doe dit echter niet in een goed sushi-restaurant want dat is onbeleefd, net als wijzen met je stokjes.

Tot slot kan je aangeven dat je genoeg hebt door je stokjes op het soja-schoteltje te leggen, parallel met de sushibar.

 

Enkele belangrijke sushiregels

Zo komen we bij de sushi zelf terecht. Proef een aantal verschillende soorten en begin met de zachte smaken zoals witte vis, gevolgd door zilveren en rode vis en eindig met vette vis zodat de sterke smaken niet overheersen. Japanners houden niet van verspilling, dus bestel daarom niet teveel in verschillende rondes.

Verder dien je sushi ook in één hap op te eten, met de viskant naar onder. Tussen verschillende sushi’s door is het aangeraden om de smaak te neutraliseren door een slok sake te nemen of een stukje gember te eten. Gember eet je dus nooit samen met de sushi, maar enkel tussendoor.

 

Welke soorten sauzen kun je bij sushi krijgen?

En zo komen we bij de sauzen en kruiden terecht. Sojasaus is erg lekker met sushi, maar ook hier zijn speciale etiquette regels voor. De correcte manier om je sushi in sojasaus te dippen is ondersteboven: enkel de viszijde van de sushi dip je in de saus, anders is de smaak van de sojasaus te sterk.

Schudt ook nooit met de sushi nadat je die in sojasaus hebt gedopt en zorg ervoor dat er geen rijst in je sojabakje drijft.  Sushi is namelijk 90% rijst en 10% vis en daar zijn Japanners trots op. Teveel sojasaus overklast de andere smaken en geeft aan dat je de sushi op zich niet lekker genoeg vond.

Wie graag pikant eet, mag zeker wat wasabi toevoegen. Meng deze echter niet in de sojasaus, maar doe een kleine hoeveelheid rechtstreeks op de sushi.

 

Wat drinken die Japanners?

Een glaasje sake kan heel erg lekker zijn bij sushi. Hier geldt maar één regel: schenk nooit voor jezelf in. Bedien de anderen aan jouw tafel en wacht tot zij hetzelfde doen voor jou. Drink pas wanneer iedereen ingeschoken is en proost met “Kanpai.”

Eet smakelijk! Of, in het Japans: “itadikimasu!”