Als Belg zijn we gewoon enkel een fooi te geven bij een uitstekende service. Maar in sommige landen maakt dit integraal deel uit van de rekening.

Voordat we starten kan je misschien even kijken naar deze korte video van CollegeHumor. Een fooi (of tip) zou hierbij enkel als extra, eigenlijk als bonus moeten aanzien worden. Als de webdesigner een beter dan verwachte website oplevert, ga je de factuur toch ook niet met 10% verhogen. Nee, je bent als klant tevreden, en de beloning voor de webdesigner vind je terug in goede reviews, positieve mond-aan-mond reclame, ed.

Een fooi op restaurant in Belgie of Nederland

Tegenwoordig zijn de lonen van het horecapersoneel volwaardig. Zeker restaurants die hun goed personeel willen houden, betalen hun personeel bovengemiddeld. De fooi maakt hierdoor geen deel meer uit van het loon van de bediening, maar geldt als een leuke bonus.

 

Fooien aan portiers in het uitgangsmilieu

Ook portiers tijdens het uitgaan verlangen soms al eens een fooi. Vooral personen die even naar buiten willen om te roken of plassen, moeten dikwijls al eens een fooi betalen om terug binnen te mogen. In sommige clubs staat er zelfs een ton waar je kleingeld in kan gooien.

Zoals deze Volt-reportage aantoont, helpt een fooi ook bij discriminerend gedrag. Ben je van buitenlandse origine en mocht je eerst niet binnen, dan kan het geven van €5 wel eens helpen om de portier goedgezind te stellen.

 

Welke nationaliteiten zijn guller in het geven?

Uit onderzoek van een Britse reisverzekeringsmaatschappij is gebleken dat vooral Fransen, Britten en Italianen weinig fooien geven. Uit diezelfde Global Tipping Index blijkt dan weer dat Amerikanen, Duitsers en Russen sneller een tip zullen achterlaten. Nu weet je ineens welke klanten je extra moet verwennen.

 

Hoeveel fooi wordt verwacht?

In sommige landen is het geven van een fooi bijna verplicht. Het bekendste land is natuurlijk de Verenigde Staten. Hier wordt een tip van 15 tot 20% verwacht bij een restaurantbezoek, tenzij op de rekening ’tip included’ vermeld staat. In België en Nederland is een fooi van 5 à 10% eerder de norm bij een goede service met vriendelijk personeel. Betaal je vaak met een bank- of creditkaart, dan is het nuttig om wat klein geld bij te hebben.

Gidsen, bagagedragers en taxichauffeurs verwachten dikwijls een tip van €0,50 tot €2. Op café kan je bij het betalen het bedrag dan weer afronden naar boven.

Als toerist kijk je best even in een reisgids om de lokale gewoontes te kennen.