In een vorig blogbericht hebben we het al eens over netiquette gehad, maar dit filmpje van Basta moeten jullie toch echt zien. Het filmpje toont in een korte samenvatting alle ergernissen die we dagelijks tegenkomen op het internet en meer bepaald op forums.

Forum etiquette: hoe moet het niet?

Basta heeft het onder andere over het gedrag van mensen op sociale media en forums. Nadien proberen ze ons online gedrag over te brengen naar de realiteit. Wat natuurlijk hopeloos fout afloopt. Veel plezier!

Even de zes constanten die volgens Basta voorkomen in elke internetdiscussie op een rijtje:

Regel 1: Na verloop van tijd zal één van de twee partijen de andere met nazi’s vergelijken. Dit heet: de wet van Godwin.

Regel 2: Na een vergelijking met de nazi’s zal er altijd een betweter zijn die verwijst naar de wet van Godwin. Dit is de tweede wet van Godwin.

Regel 3: Een taalfout werkt op uw gesprekspartners als bloed op een school hongerige piranha’s.

Regel 4: Na een tijdje mengt zich een nieuwe partij in de discussie, die zich boven alle partijen stelt en iedereen begint uit te schelden omdat ze elkaar aan het uitschelden zijn.

Regel 5: Even later komt de onvermijdelijke samenzweringstheorie …

Regel 6: Elke internetdiscussie in Vlaanderen zal, los van het onderwerp, onvermijdelijk eindigen in een communautaire discussie.

Voor alle duidelijkheid: zo moet het dus niet!

Netiquette

Zoals gezegd is internetetiquette of ook wel netiquette genaamd natuurlijk veel meer dan enkel forum etiquette. Daarom hieronder een kort overzichtje van de tot nu toe verschenen blogposts over etiquette op het internet en sociale media.