Etiquette wordt nog steeds in verband gebracht met elegantie en goede manieren, maar etiquette is meer dan dat. Het vormt een reeks van regels die samen de juiste omgangsvormen bepalen. Het zorgt ervoor dat alles ordelijk verloopt en geeft ons richtlijnen in ongewone situaties.

Goede manieren en etiquette

Vele mensen kennen niet alle etiquetteregels waardoor sommige “etiquette-experts” verbaasd zijn over de vele fouten die gemaakt worden. Echter moeten de etiquetteregels meestal niet letterlijk gevolgd worden. Veel belangrijker is het om enkele basis etiquetteregels in acht te nemen en de rest te compenseren met vriendelijkheid en verdraagzaamheid.

Iedereen kan al eens een fout of “faux pas” begaan, maar bij het maken van een grote fout dient men de persoon hierop discreet attent te maken. Vooral om ongemakkelijkheden in de toekomst te vermijden. De persoon in kwestie zal dit waarschijnlijk appreciëren, omdat hij er misschien geen erg in had of niet op de hoogte was van de juiste regels.

Nog enkele etiquettetips

  • Sociale etiquette vormt een belangrijk onderdeel. Geef om de andere hun gevoelens.
  • De etiquetteregels verschillen van land tot land. Leer de andere gewoontes.
  • Accepteer de andere culturen (zeker in het buitenland).
  • Denk aan de anderen, maar vergeet jezelf niet.

Wat kan jij doen om de juiste etiquetteregels te leren?

  • Volg een cursus bij een deskundige
  • Leer het jezelf met deze etiquettegidsen
  • Blijf lezen op deze blog
  • “Watch and learn from others!”

Wat is etiquette?

Etiquette ofwel decorum is het geheel van beleefdheidsvormen. Het is een reeks van regels die betrekking hebben op de verschillende omgangsvormen en de hieraan verbonden regels. Deze normen drukken beleefdheid uit en zijn cultuurgebonden. De regels ontstonden uit de nood hiervoor en hebben tevens een praktisch nut waardoor iedereen zich altijd comfortabel kan voelen.

Etiquette is geen stijve bedoening. De regels moeten dus zeker niet altijd strikt gevolgd worden. Het hoofddoel van de etiquette blijft nog steeds om de omgang tussen één of meer personen zo vlot en aangenaam mogelijk te laten verlopen. Dit houdt in dat je rekening houdt met de emoties van anderen en met de cultuurgebonden gebruiken in alle mogelijke situaties.

Etiquette biedt jou de mogelijkheid om in onvoorziene situaties toch nog respectvol voor de dag te komen. Onthoudt u zeker:

Beleefdheid werkt, altijd en overal!

Respecteer een ander evenveel als je jezelf respecteert!

Vergeet ook je kinderen niet de juiste etiquetteregels aan te leren en onthoud deze boekentip om een faux pas te vermijden.