post image bruidspaarEen huwelijk is altijd een vrolijke gebeurtenis. Als bruidspaar wil je het liefste alleen van het feest en de plechtigheid genieten. Toch zijn er aardig wat dingen die moeten worden geregeld en dingen waar rekening mee moet worden gehouden.

Elk huwelijk en het bijhorende feest zijn anders, maar toch zijn er over het algemeen wel een paar regels en richtlijnen die bijna bij elk huwelijk worden toegepast. Zo is het nog steeds populair dat de man de vrouw vraagt, ondanks de moderne tijd. Het is uiteraard logisch dat het bruidspaar de hele dag in het middelpunt staat. Maar hoe zit dat nou met de cadeaus, de uitnodiging, de gedragingen van gasten en al die andere dingen?

Welke kleding draag je tijdens een huwelijk?

Als je een traditionele plechtigheid wilt, dan is het vaak zo dat de bruidsmeisjes dezelfde jurken dragen. Deze jurken worden uitgezocht door de bruid. Het is persoonlijke smaak of de jurken van de bruidsmeisjes op die van de bruid lijken of dat ze een compleet andere stijl en kleur hebben.

Tijdens de voltrekking van het huwelijk in de kerk of in een andere ruimte, zit de bruid aan de linkerkant, ook gaat zij links het gebouw binnen. Als het bruidspaar de zaal verlaat zal zij aan de rechterkant van de bruidegom lopen.

Wat betekent het kledingvoorschrift “black tie” op je uitnodiging voor het avondfeest?

Wat zegt de etiquette over huwelijksuitnodigingen?

Een uitnodiging voor een huwelijk is ook verbonden met een aantal regels. Zo schrijf je namelijk op de uitnodiging alle namen voluit. Gaat het om een familie, schrijf je de achternaam van de man op de uitnodiging. Als het gaat om een echtpaar dan schrijf je ook deze namen voluit.

Over het algemeen worden uitnodigingen ongeveer 6 tot 8 weken van tevoren verstuurd. Op die manier heeft iedereen tijd genoeg om voorbereidingen te treffen, en om dingen te regelen die wat langer duren.

Op de uitnodiging dien je, indien dit relevant is, ook de kledingvoorschriften aan te geven. Het kan namelijk zo zijn dat je een themafeest wilt geven, en dat mensen bepaalde kleuren of stijlen kleding moeten dragen. Als je niets aangeeft op de kaart, dan is het over het algemeen zo dat gasten zich net en elegant, maar op hun eigen manier kleden.

Vergeet het cadeau niet!

Als je deze uitnodiging eenmaal ontvangen hebt, is het gebruikelijk dat je een huwelijkscadeau meeneemt op de trouwdag. Dit is sowieso nooit makkelijk en het ligt eraan wat je relatie is met het bruidspaar wat voor soort cadeau je moet geven en in welke prijsklasse.

Het kan zijn dat het bruidspaar waarde hecht aan traditie waarbij je zelf uitkiest wat je geeft. Maar het kan ook zijn dat zij speciale wensen hebben, zoals bijvoorbeeld donaties voor een bepaald goed doel. Uitgaande van de traditionele weg is een envelop met geld niet gebruikelijk, omdat dit confronterend is.

Vaak is het ook zo dat gasten hun geschenk nog voor de bruiloft geven. Vaak is het ook zo dat het bruidspaar een geschenkenlijst heeft bij een bepaalde winkel. Gasten kunnen dan uitzoeken wat zij willen geven. Zo is altijd gegarandeerd dat het bruidspaar iets ontvangt dat zij ook nodig hebben.