Heb je bijvoorbeeld op een online datingsite een leuk persoon ontmoet en wil je afspreken voor een eerste date? Ga ervoor! Een eerste date is natuurlijk altijd wel spannend en je weet niet altijd wat je kunt verwachten. Er zijn echter belangrijke factoren die je kan beïnvloeden om deze eerste date zo goed mogelijk te laten verlopen. Lees in dit artikel 5 belangrijke etiquetteregels voor een succesvol afspraakje.

1. Kleding

Het spreekt vanzelf dat je jezelf zo goed mogelijk wilt presenteren tijdens je eerste afspraakje. Je doet dit met je persoonlijkheid, maar ook met je uiterlijk. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Je kleren bepalen hierbij in grote mate hoe je eruit ziet. Hoewel je kledingkeuze enigszins kan afhangen van het soort afspraakje is het aan te raden om bij aanvang niet direct alles te tonen, maar er toch stijlvol uit zien. Voor vrouwen geldt: eerder wat teveel kleding dan te weinig. Als het dan te warm wordt of het moment past kun je altijd nog een kledingstuk uitdoen. Dit is meteen een extra verleiding, die toch stijlvol is. Voor mannen geldt: let vooral op de schoenen Deze moeten feilloos zijn. Een mooie colbert met een overhemd is daarbij een zekere keuze voor een stijlvol uiterlijk.

2. Kom op tijd

Het was misschien in de vorige eeuw wel trendy of “fashionably late” te zijn. Maar vandaag de dag is het vooral een teken dat je de afspraak niet zo belangrijk vindt. Hij of zij die op je wacht zal dit zeer waarschijnlijk ook zo voelen. Kom dus op tijd als je de date niet op verkeerde voet wilt laten aanvangen. Als je allebei op tijd komt dan zal je beide met een goed gevoel aan het afspraakje beginnen en geef jij het signaal dat het afspraakje serieus is.

3. Degene die betaalt, bepaalt

De traditie stelt dat de man normaliter betaalt. Als vrouw is het daarom een juiste etiquette om hem ook de locatie van de date te laten bepalen. Hij kiest het restaurant of de bar. Dit past ook in de traditionele rolverdeling van de man als eerste verleider en de vrouw die vervolgens reageert. Hij neemt je mee in zijn wereld. Als man is het dus van belang dat jij de leiding neemt.

4. Houd het discreet

Jullie date blijft onder jullie. Het kan wellicht verleidelijk zijn om de hele date op je sociale media profiel te plaatsen of voortdurend met je vrienden of vriendinnen te sms’en. Maar het getuigt niet van goede etiquette en geeft over de lange termijn een cynisch signaal: deze date doe je niet voor elkaar, maar alleen om het aan anderen te tonen. Laat dus je smartphone in je zak of tas tijdens de date en concentreer op elkaar.

5. Neem stijlvol afscheid

Het afscheid na je eerste date hangt natuurlijk ook af hoe het de middag of avond verloopt. Vind je hem of haar erg leuk dan is de keuze vaak enorm eenvoudig. Intimiteit is tegenwoordig een logisch gevolg van aantrekkingskracht. Vaak is het wat moeilijker als het afspraakje niet zo goed verloopt als verwacht. Vertrek dan niet halverwege of zonder uitleg. Vertel elkaar dan tenminste de reden. Neem als vrienden afscheid en behandel elkaar met respect.