Bezienswaardigheden
Steden
Quito: de hoofdstad
Quito is de op één na hoogste hoofdstad in de wereld en bestaat uit twee delen: in het westen ligt het oude koloniale stadsdeel, El Centro of het historische centrum. In dit deel van de stad herken je de Spaanse bouwstijl met mooie oude gebouwen en gezellige straatjes. Het centrum is na dat van Havana in Cuba het grootste oude stadsdeel in Latijns-Amerika. Het stadscentrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op het hoofdplein, Plaza de la Independencia, is het presidentieel paleis gevestigd en de kathedraal die beiden de moeite zijn om te bezichtigen. In Quito vind je een overdekte markt waar de indianen van Otavalo hun handgemaakte tapijten, potten, en nog meer verkopen. Deze stad is hierdoor zeker een bezoek waard.
Guayaquil: de grootste stad
Guayaquil heeft de meeste inwoners en is de grootste en belangrijkste havenstad van Ecuador. Het centrum is redelijk veilig en is ook een bezoek waard. Er is o.a. een 400 jaar oude kathedraal. Het wordt wel afgeraden om de buitenwijken te bezoeken.
In Guayaquil staat een monument dat werd gebouwd ter ere van de overeenkomst tussen Bolívar en San Martín in 1822 (aansluiting van Ecuador bij Groot-Colombia).
Cuenca: de culturele hoofdstad
Deze stad ligt ten oosten van Guayaquil en ten zuiden van Quito. Ook Cuenca is zeer hoog gelegen, op 2500 meter. Vroeger was hier een Incastad die genoemd was naar de rivier die hierdoor stroomt, de Tomebamba. Je kan enkel nog restanten van de muur aan de oevers van de rivier gaan bezichtigen. Ook dit oude stadscentrum is opgenomen op de werelderfgoedlijst. Nu is Cuenca bekend vanwege de fabricage van Panamahoeden en de keramiekindustrie. Een andere naam die men geeft aan Cuenca is het Athene van Ecuador of het Athene van de Andes. Dit vanwege de vele bezienswaardigheden zoals de twee kathedralen op het plein, Plaza Calderó, de koloniale gebouwen en de vele musea.
Otavalo: de bekendste markt van Zuid-Amerika
Otavalo ligt ten noorden van Quito, op een hoogte van 2500 meter. Deze stad is volledig in het bezit van de indianen en heeft tegenover andere steden een vrolijk straatbeeld. De indianen halen hun meeste inkomsten uit het toerisme. Ze verkopen hun waren op de plaatselijke indianenmarkt. De hele week zijn er markten in de stad en net buiten Otavalo vind je pittoreske meren.
Andere steden die je ook moet bezoeken zijn:
Montañita (surfparadijs) en Baños (kuuroord) twee steden om eens goed uit te rusten.
Vanuit Baños vertrekken veel wandelingen en trektochten naar vulkanen en de jungle.
Een ander stadje om langs te gaan is Agua Blanca. Deze plaats ligt in een uniek droogwoud in een van de meest bedreigde wouden ter wereld.
Natuur
Ecuador heeft ook een zeer mooie natuur. Er zijn vele nationale parken, zoals het nationaal park van Sangay, met gletsjers, vulkanen, meren, … De hoogste berg in het Andesgebergte is de Chimborazo, 6310 meter hoog met een blijvende ijskap. In Ecuador ligt ook nog de hoogste actieve vulkaan ter wereld, de Cotopaxi, 5897 meter.
Ook de stranden aan de Stille Oceaan zorgen voor afwisseling tijdens je vakantie. Er zijn daar nog vele kleine vissersdorpen met weinig toeristen.
De beschermde Galápagoseilanden hebben een mooie natuur met unieke dier- en plantensoorten.
En verder is er nog de grootste incaruïne van heel Ecuador: Ingapirca
Geografie
De republiek Ecuador of República del Ecuador is een land in het noordwesten van Zuid-Amerika. Ten noorden van Ecuador ligt Colombia en in het oosten en zuiden heb je Peru. In het westen grenst het land aan de Stille Oceaan.
Ecuador is genoemd naar de evenaar (in het Spaans equator) die net ten noorden van de hoofdstad, Quito, loopt. Quito is gelegen op 2800 meter, ligt tussen twee bergketens in en in het noorden van Ecuador. De stad ligt op de helling van de actieve vulkaan, Pichincha. Guayaquil, een tweede belangrijke stad, is de grootste stad van Ecuador en ligt in het zuidwesten.
Om jullie een idee te geven hoe groot Ecuador is: de totale oppervlakte van Ecuador is 283 561 km², dit is ongeveer zeven keer zo groot als die van Nederland.
Voor de toerist is Ecuador een aantrekkelijk land. Er zijn vier verschillende landschappen, waardoor alle toeristen iets naar hun zin vinden. De vier zones waarin het land is verdeeld zijn de volgende: de kust (Costa), de Andes (Sierra), het amazonewoud (Oriente) en de Galápagoseilanden, die ongeveer 1000 kilometer verwijderd van het vaste land in de Grote Oceaan liggen. De Galápagoseilanden betekenen letterlijk de Schildpaddeneilanden. Van de 13 grote en de 40-tal kleine eilanden zijn er slechts 5 in totaal bewoond.
Geschiedenis
Ecuador
Voor de 15de eeuw woonden verschillende Indiaanse volkeren in Ecuador. Daarna vestigden de Inca’s zich in Ecuador. Begin 15e eeuw veroverde Spanje Ecuador. De Spanjaarden vielen de Inca’s aan en doodden tienduizenden Incasoldaten. De inheemse bevolking moest hard werken voor de Spaanse kolonisten en door verzwakking en ziekten verminderde hun aantal fel. In de 19de eeuw wilde het land voor het eerst onafhankelijk worden van Spanje. 13 jaar later versloegen de onafhankelijkheidsstrijders het Spaanse leger en het land sloot zich aan bij de republiek van Groot-Colombia. Bijna 10 jaar later viel de republiek uit elkaar en werd Ecuador een onafhankelijke republiek.
De belangrijkste economische activiteit was de export van cacao. Ecuador heeft ook veel olierijkdommen, maar dat zorgde voor ondemocratische regimes. Vanaf het einde van de 20ste eeuw kwam er pas een democratisch regime.
Galápagoseilanden
De Galápagoseilanden werden toevallig ontdekt door een Spanjaard in de 16de eeuw. De Spanjaarden noemden de eilanden, de betoverende eilanden, omdat ze dachten dat ze op de golven dreven. Later kwamen er nog piraten en deserteurs langs om voedsel te zoeken en nog later de walvisvaarders en zeeleeuwjagers. Vanaf het midden van de 19de eeuw tot het midden van de 20ste eeuw waren sommige eilanden een strafkolonie voor misdadigers. En tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er militaire kampen en pas vanaf eind 20ste eeuw is er controle op dit nationale park. Deze eilandengroep is een van de grootste toeristische trekpleisters geworden. Op de eilanden zijn ook maar een beperkt aantal mensen toegelaten om de fauna en flora te behouden.
Varia
Reisdocumenten
Iedereen die naar Ecuador reist, moet een geldig paspoort hebben dat na vertrek uit Ecuador nog 6 maanden geldig is. Een visum is niet nodig.
Gezondheid
In het algemeen is het niet nodig zich in te enten. Wie het Amazonegebied bezoekt volgt best een malariakuur. Verder is een inenting tegen buiktyfus, hepatitis A en DPT (difterie, tyfus, polio) aan te raden.
Geld
De munteenheid van Ecuador en de Galápagoseilanden is sinds enkele jaren de Amerikaanse dollar.
Voltage
De netspanning is 110 V. Daarom is het best een universele stekker en een adapter mee te nemen.