De Hel van Tanger is een aangrijpende film met een fantastische Vlaamse cast.

REGIEFrank Van Mechelen
SCENARIOPaul Piedfort
CASTFilip Peeters, Axel Daeseleire, Peter Gorissen, Els Olaerts, Warre Borgmans,
  Peter Bolhuis, Veerle De Jonghe, Ali Wauters, Hicham Slaoui

De Hel van Tanger is een Vlaamse film en is daarom zeker niet slechter dan andere films. Het kaart het grote probleem aan van de corruptie in het buiten- en binnenland. Een film die in heel Vlaanderen en misschien wel in Europa zeer veel respect heeft gekregen! De regie, acteurs, scènes, … zijn van superhoge kwaliteit en verhogen het kijkplezier en de spanning!

De persoon die heel deze prachtige film tot stand heeft gebracht is de welbekende Vlaamse regisseur Frans Van Mechelen. Hij is de regisseur van bekende televisieprogramma’s zoals Wittekerke, Stille Waters, Aspe en nog veel meer. Maar pas in maart 2005 regisseerde hij zijn eerste film “De Indringer”. Al snel, in maart 2006, volgde zijn tweede film “De Hel van Tanger”. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Pierre Stukken en was dan ook een groot succes net zoals “De Indringer”.

Twee buschauffeurs, Marcel Van Loock en Wim Moreels, zetten in augustus 1996 een bus toeristen af in Marokko. Het belooft een spannende tocht te worden, want hun Nederlandse baas, Scholten, reist mee. Nadat ze de toeristen hebben afgezet rijden ze de volgende dag richting Europa, maar op het laatste moment worden ze tegengehouden door de douane die via een anonieme tip, informatie kreeg over drugssmokkel. Achter de wand van de bagageruimte vindt de douane dan ook maar liefst 350 kilogram hasj.
De buschauffeurs houden alle twee hun onschuld vol en gedurende uren vertellen ze dat ze hiervan niets wisten en er ook het liefst niets mee te maken hadden. Maar al snel ontdekt Marcel dat hun baas niet zo onschuldig is en hij wordt nog diezelfde dag opgepakt. Na hun oneerlijk en corrupt proces veroordeelt de rechter hen allemaal tot 5 jaar gevangenisstraf in een Marokkaanse gevangenis. En die zijn beslist geen pretje. Tijdens het proces en op het consulaat draait alles rond geld en het gaat dan over veel geld. In de gevangenis verslechtert vooral de gezondheid van Marcel. Op het thuisfront doet de familie er alles voor om Marcel terug thuis te krijgen, maar niets helpt. Gelukkig heeft de familie nog een schoonbroer die bij het Ministerie van Justitie werkt en het vertaalde rapport van het proces te pakken krijgt. Hij schakelt de pers in en legt de hele situatie van in België tot in Marokko klaar en duidelijk uit in de media. Zo krijgen ze langzaam het Ministerie van Buitenlandse Zaken in België op gang.

Deze film is een prachtig Vlaams werk waarvan ze in het buitenland misschien nog iets van kunnen leren. De acteur Flip Peeters die het hoofdpersonage Marcel Van Loock vertolkt doet er dan ook alles aan om zo geloofwaardig over te komen en kijkt dan ook niet op een grammetje. Want voor deze film is hij zowaar een 30-tal kilo afgevallen, dit heeft hij nog eens gedaan voor een andere film. Filip Peeters leeft zich prachtig in in zijn rol!
Ook de regisseur heeft het voor de tweede keer weer eens fantastisch gedaan. Door bijvoorbeeld onnodige scènes met lange discussies, bustochten en verhoorsessies in te korten. Maar alle films hebben minpuntjes en die kunt u hier en daar toch wel vinden, maar die zijn meestal niet de moeite waard om de scenarist en regisseur er op te wijzen. Een groot pluspunt is dat de film zeer realistisch, normaal, maar toch nog natuurlijk overkomt.

Kortom deze film is door alle mensen die hieraan hebben meegewerkt een schitterend geheel geworden. Perfectie is al in zicht!

Deze film kun je bestellen op bol.com