Black, Back en Stille Lippen zijn drie adembenemende verhalen van Dirk Bracke. Iedereen kan deze verhalen lezen, maar de schrijver richt zich meer op de jonge jeugd.

Black

Ik onthoud uit dit verhaal dat allochtonen of kinderen met een andere huidskleur het moeilijk hebben om goed op te groeien, omdat ze in eerste instantie niet altijd aanvaard worden door de maatschappij. Ten tweede kunnen ze problemen thuis of problemen tijdens hun jeugd hebben gehad voordat ze naar België migreerden. Deze kunnen ervoor zorgen dat ze gedragsproblemen hebben, agressief zijn en niet meer naar school willen gaan. Zo komen ze dan in contact met jeugdbendes. Daarover gaat het in dit boek.

Dirk Bracke heeft weer een fantastisch boek geschreven. Het is een hedendaags thema en het verhaal wordt prachtig weergegeven. Het is niet zo’n dik boek, op enkele uurtjes heb je het dus al uitgelezen. Het boek is ontzettend spannend. Daarom heb ik het ook direct uitgelezen. Dirk Bracke vind ik persoonlijk de beste jeugdschrijver. Omdat hij over actuele onderwerpen schrijft. Zijn verhalen zijn altijd spannend en hij weet als geen andere schrijver hoe hij de jeugd kan boeien.

Back

Back is het vervolg op het boek … Black. Omdat het vorige boek al zo fantastisch was, is het moeilijk om hier nog een beter vervolg op te maken. Maar dat is bij Dirk Bracke foutloos gelukt, het boek is een perfect staaltje van wat de jeugd wil lezen.

In dit boek bijt Mavela veel meer van zich af, ze heeft dan ook iets verschrikkelijks meegemaakt. “Meisjes kiezen hun lief niet, zij worden gekozen”, dat is de belangrijkste regel bij The Black Bronx. Mavela zal The Black Bronx nodig hebben om zich “veilig” te voelen in Brussel. Want The Black Panters en The Black Bronx zijn nog altijd niet de beste vrienden. The Black Panters willen Mavela en de rest van de groep nog altijd straffen. Een bendeoorlog is dan ook niet onvermijdelijk! En eindigen zal die nooit. In dit vervolgverhaal voelt Mavela zich meer en meer verraden en wil ze een zoete wraak nemen.

In dit boek vind je levensechte beschrijvingen van gevechten. Ook gevoelens die er al in mindere mate zijn, worden prima verwoord. Want dit verhaal gaat echt de harde kant op en misschien zul je soms eens even moeten slikken vooraleer je verder kunt lezen. Maar hoe dan ook, je zult de spanning over je hele lichaam voelen, wat dit boek dan ook weer zo goed maakt. Genieten doe je in een zekere zin. Ik zal ook nog even een tipje van de sluier oplichten, het verhaal eindigt wel zoals in de klassieke sprookjesverhalen. Maar meer ga ik ook niet vertellen. Een ander punt waarom dit verhaal zo geweldig is, is omdat het verhaal uit twee standpunten vertelt wordt, uit het standpunt van Mavela en uit het standpunt van haar vriend, Marwan.

Stille lippen

Het is een prachtig geschreven boek. Ik heb al meerdere boeken van deze schrijver gelezen en ook in dit boek herken ik duidelijk de schrijfstijl van Dirk Bracke. Hij schrijft over gevoelens, karakters en gedachten van personen. Alles wat hij schrijft is zeer realistisch.
Uit dit boek heb ik iets bijgeleerd over slechthorende mensen. Dat zij eigenlijk met een handicap zitten en dat het zeer moeilijk is om een normaal leven te leiden. De simpelste dingen zoals telefoneren of praten met iemand zijn moeilijk of bijna onmogelijk. Ook heb ik geleerd dat het zeer moeilijk is om zelfstandig te leven als je slechthorend bent. Dit ervaar ik ook in mijn leven want onze buren aan de rechterkant zijn alle twee doofstom.

Ik vond dit boek de moeite waard om te lezen. Het geeft een beeld van hoe doven moeten leven in onze maatschappij. Dit boek is zeker een aanrader voor iedereen.

Welk maatschappelijk probleem komt in het boek aan bod?

Er komen 2 problemen aan bod in het boek. Het eerste probleem gaat over het hoofdpersonage dat slechthorend is. Je zou denken dat ze over het algemeen niet aanvaard zal worden, omdat ze anders is dan wij. Maar de meeste mensen reageren hier niet zo negatief op. Ze kijken eens raar, maar ze zijn meestal wel geïnteresseerd,omdat ze willen weten op welke manier slechthorende mensen door het leven gaan.

Een tweede probleem komt er wanneer Eline, het hoofdpersonage, een vriendje heeft. Haar vriend dealt namelijk in drugs, XTC en speed, en hij wil haar gebruiken om de drugs in een discotheek binnen te smokkelen. Eline maakt het uit tussen hen en klaagt hem aan bij de politie. Haar vriend, Manu en zijn vriend, Joeri die hierbij ook betrokken was, komen na 5 dagen al vrij uit de gevangenis en besluiten om Eline eens een bezoekje te gaan brengen.

Al deze verhalen zijn fictie, maar de auteur heeft zich wel laten inspireren rond hedendaagse thema’s.

Dit boek kun je bestellen op bol.com